Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Μέσα στο βράχο σύναξα το γαίμα στάλα στάλα μαντήλι ρόδινο έπλεξα κι ήλιο μαζεύω τώρα..


Κυκλαδινό κυκλάμινο

Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνευτές: Γιώργος Νταλάρας,
Μαρία Φαραντούρη,
Αφροδίτη Μάνου

Κυκλαδινό κυκλάμινο
στου βράχου τη σχισμάδα
πού βρήκες χρώματα κι ανθείς
πού μίσχο και σαλεύεις

Μέσα στο βράχο σύναξα
το γαίμα στάλα στάλα
μαντήλι ρόδινο έπλεξα
κι ήλιο μαζεύω τώρα.










Το Κυκλάμινο

Μικρό πουλί τριανταφυλλί
δεμένο με κλωστίτσα
με τα σγουρά φτεράκια του
στον ήλιο πεταρίζει

Κι αν το τηράξεις μια φορά
θα σου χαμογελάσει
κι αν το τηράξεις δυο και τρεις
θ' αρχίσεις το τραγούδι




"18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας"

Δίσκος του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος περιέχει μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου.Κυκλοφόρησε: 1974 .Ηχογραφήθηκε: 1973.
Πρόκειται για 18 τετράστιχα του Γιάννη Ρίτσου, εκ των οποίων τα 16 ο ποιητής τα έγραψε στο Παρθένι της Λέρου στις 16/9/1968, ύστερα από κρυφή έκκληση του Μίκη Θεοδωράκη. Η σύνθεση του δίσκου έγινε στο Παρίσι τη διετία 1971-1973 από τον Μίκη Θεοδωράκη, και η πρώτη εκτέλεση στις 17 Ιανουαρίου 1973 στο Albert Hall με τραγουδιστές τους: Μαρία Φαραντούρη, Πέτρο Πανδή, Αφροδίτη Μάνου, Αχιλλέα Κωστούλη και τον ίδιο το συνθέτη. Η πρώτη ηχογράφηση του έργου έγινε το 1973 στο Παρίσι με τους ίδιους τραγουδιστές και κυκλοφόρησε στην Γαλλία την ίδια χρονιά από την EMI France. Παράλληλα ηχογραφήθηκε και στην Ελλάδα, κρυφά κατά τη διάρκεια της Χούντας, με τον Γιώργο Νταλάρα και την Άννα Βίσση. Με την πτώση της χούντας κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα πρώτα η έκδοση με τον Νταλάρα και μετά η έκδοση με Φαραντούρη, Πανδή, Μάνου και Κωστούλη. Λίγους μήνες αργότερα κυκλοφόρησε και τρίτη έκδοση του έργου με την Μ.Δημητριάδη, Ε.Βιτάλη, Κ.Καμένο, Σ.Πασπαράκη και Σ.Κρυστάλη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει δηλώσει σχετικά με αυτόν τον δίσκο: " Νομίζω ότι στα μέσα του 1973 ήρθε ο Γιώργος Νταλάρας στο Παρίσι μαζί με τον Αχιλλέα Θεοφίλου. Θυμάμαι μια ολόκληρη μέρα που τους έπαιζα και τραγουδούσα τα νέα μου τραγούδια και ανάμεσά τους τα Λιανοτράγουδα. Τότε τα πρωτάκουσε και μαζί με την εταιρεία αποφάσισαν να τα κυκλοφορήσουν παρά την απαγόρευση. Πρέπει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη ξέσπασαν τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, οπότε η απαγόρευση της μουσικής μου από τη Χούντα, που ίσχυε πάντα, έγινε ακόμα πιο αυστηρή. Ήταν ένα τόλμημα να ηχογραφήσουν και να κυκλοφορήσουν αυτό το έργο κάτω από τη μύτη της σπαρασσόμενης Χούντας. Γι'αυτό κι εγώ, εξόριστος ακόμα, υποδέχθηκα αυτή την πράξη με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Το ίδιο εξακολουθώ να αισθάνομαι και σήμερα. Τους ευχαριστώ"



2 σχόλια:

Lampros Lampinos είπε...

δροσοσταλίδα μου, είχαμε έναν μουσικό στο γυμνάσιο που εμπότισε το είναι μου με τον Θεοδωράκη...
Το δε κυκλάμινο, ειδικά όταν είδα και το λουλούδι,(μεγάλωσα σε πόλη) μου άρεσε πάρα πολύ...

mareld είπε...

Το κυκλάμινο το αφιέρωσα σε έναν αγαπημένο μου φίλο το πρωί στο face..το έφερα εδώ γιατί ο φίλος μου είναι ζακυνθινός και το μπουγαρίνι ουσιαστικά είναι αφιερωμένο στη πατρίδα μας και σκέφτηκα ότι αν ο φίλος μου περάσει από εδώ θα χαρεί..μεγάλωσα στη φύση..έχω περάσει ατέλειωτες ώρες κοιτάζοντας και μιλώντας με τα κυκλάμινα που στο τόπο μας τα λέμε κοπελούλες...έτυχε να έχω συναντήσει το Μίκη πολλές φορές..Λάμπρο καλό σου μεσημέρι!!!