Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Η επαναστατική δικαιοσύνη είναι η αληθινή δικαίοσύνη COMANDANTE CHE GUEVARA



Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna) (14 Ιουνίου 1928 στο Ροζάριο, Αργεντινή - 9 Οκτωβρίου 1967 στη Λα Χιγκέρα, Βολιβία), γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, Μαρξιστής - Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965 πιστός στην νίκη της επανάστασης στην Κούβα έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στην Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε ενώ ήταν στο κρεβάτι.
Όπως και ο Μάο Τσετούνγκ, ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στην στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπόλεμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις επαναστατικές του θεωρίες στην πράξη. Ο Γκεβάρα αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο για τα επαναστατικά και προοδευτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.






























CHE
Στίχοι: Μάνος Λοΐζος
Μουσική: Μάνος Λοΐζος

Μια φωτογραφία σου ήρθε και σε μένα
Μια φωτογραφία σου απ' τα ξένα

Απ' αυτές που κρατάν οι φοιτητές
Απ' αυτές που ξεσκίζει ο χαφιές
Απ' αυτές που κρεμάν οι φοιτητές
Στην καρδία τους
Τσε Γκεβάρα


Κλείσε το παράθυρο
Σφάλισε τις πόρτες
Τρέμω για τον άνθρωπο
Με τις μπότες

Τι ζητά και στους ίσκιους περπατά
Τι ζητά και για σένανε ρωτά
Τι ζητά και το σπίτι μας κοιτά
Κάθε βράδυ
Τσε Γκεβάρα

Τόσα τριαντάφυλλα
Τα 'καψε το χιόνι
Αχ αυτή η άνοιξη
Με ματώνει







"...Αν έρθει μέρα, που θα διαβάσετε αυτό μου το γράμμα, θα πεί πως ο πατέρας σας έχει φύγει από κοντά σας... Ο πατέρας σας είναι ένας άνθρωπος, που ενεργεί όπως σκέπτεται. Και πού σίγουρα έμεινε πάντα πιστός στις πεποιθήσεις του... Προπάντων να κρατήσετε μέσα σας την ικανότητα να αισθάνεστε πολύ βαθιά κάθε αδικία, που διαπράττεται εναντίον οποιουδήποτε, σ΄ οποιοδήποτε σημείο κι αν είναι του κόσμου... Αυτή είναι η πιό ωραία αρετή ενός επαναστάτη...".

«...τώρα θα ήθελα να σας πω ότι σας αγαπώ πολύ και θα σας θυμάμαι πάντα, μαζί και τη μαμά σας, παρ' όλο που τους μικρότερους τους γνωρίζω σχεδόν μονάχα από φωτογραφίες, αφού ήταν μωρά όταν έφυγα. Σύντομα θα βγάλω και εγώ μια φωτογραφία για να με γνωρίσετε έτσι όπως είμαι τώρα, λιγουλάκι πιο γέρος και άσχημος. ...Τσίκο μεγάλωσε εσύ και γίνε άντρας και θα δούμε κατόπιν τι θα κάνεις. Αν υπάρχει ακόμα ιμπεριαλισμός θα πάμε να τον πολεμήσουμε, αν έχει τελειώσει, εσύ ο Καμίλο και εγώ θα πάμε διακοπές στη Σελήνη... και πάρτε ένα φιλί ίσα με έναν ελέφαντα από τον Μπαμπά».

Ετσι κλείνει το τελευταίο γράμμα που έγραψε στα παιδιά του από τη Βολιβία ο Ερνέστο Γκεβάρα ή Τσε. Το βρήκαμε ξεφυλλίζοντας το ολοκαίνουργιο λεύκωμα «Ο Τσε από τον Γκεβάρα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τόπος.




ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ
ΣΤΟΝ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ

Γράφτηκε: 3 Οκτώβρη 1965
Πηγή: «Κείμενα», Σύγχρονη Εποχή 1988
Μετάφραση: Χρ. Πάντζου

Φιντέλ,

Αυτή τη στιγμή θυμάμαι πολλά πράγματα-όταν σε γνώρισα στο σπίτι της Μαρίας-Αντωνίας, όταν μου πρότεινες να σε ακολουθήσω, την ένταση της προετοιμασίας. Μια μέρα ήρθαν και μας ρώτησαν ποιος θα έπρεπε να ειδοποιηθεί σε περίπτωση θανάτου μας. Τότε η συνειδητοποιήσαμε την πιθανότητα αυτή. Αργότερα μάθαμε ότι ήταν αλήθεια, ότι σε μια επανάσταση νικά κανείς ή πεθαίνει (αν είναι πραγματική). Πολλοί σύντροφοι έπεσαν στην πορεία προς τη νίκη.

Σήμερα τα πάντα έχουν ένα λιγότερο δραματικό τόνο, επειδή είμαστε πιο ώριμοι, αλλά το γεγονός επαναλαμβάνεται. Αισθάνομαι ότι έχω κάνει το καθήκον μου προς την Κουβανέζικη επανάσταση, στο έδαφός της, και αποχαιρετώ εσένα, τους συντρόφου, το λαό σου ο οποίος είναι τώρα δικός μου.

Παραιτήθηκα επίσημα από τις θέσεις μου στην ηγεσία του κόμματος, το πόστο μου σαν υπουργός, το βαθμό μου σα διοικητής και την υπηκοότητά μου. Δεν έχω κανένα πια δεσμό νομικά με την Κούβα. Οι μόνοι δεσμοί που εχω είναι άλλης φύσεως-αυτοί που δεν σπάνε όπως οι διορισμοί σε πόστα.

Ανασκοπώντας τη ζωή μου, πιστεύω ότι δούλευα με αρκετή τιμιότητα και αφοσίωση για να εδραιώσω την επαναστατική κατάκτηση.

Το μόνο μου σοβαρό λάθος ήταν το ότι δεν σου έδειξα αρκετή εμπιστοσύνη απ' τις πρώτες στιγμές στη Σιέρα Μαέστρα και το ότι δεν κατάλαβα αρκετά γρήγορα τις ηγετικές και επαναστατικές σου ικανότητες. Έζησα υπέροχες στιγμές δίπλα σου και αισθάνομαι την τιμή να ανήκω στους ανθρώπους σου στις λαμπρές μα λυπημένες μέρες της κρίσης της Καραϊβικής. Λίγοι πολιτικοί είναι στις μέρες μας τόσο λαμπροί όσο εσύ. Είμαι επίσης περήφανος που σε ακολούθησα χωρίς δισταγμό, που ταυτίστηκα με τον τρόπο που σκέφτεσαι και που εκτιμάς τους κινδύνους.

Άλλα έθνη του κόσμου χρειάζονται τις ταπεινές μου προσπάθειες συμπαράστασης. Μπορώ να κάνω αυτό που εσύ δεν μπορείς λόγω της ευθύνης σου στην αρχηγία της Κούβας, και έφτασε ο καιρός να αποχωριστούμε.

Πρέπει να ξέρεις ότι αυτό το κάνω με ανάμεικτα συναισθήματα. Αφήνω εδώ την πιο αγνή μου ελπίδα σαν χτίστης και σαν αγαπημένος αυτών που λατρεύω. Και αφήνω τους ανθρώπους που με δέχτηκαν σα γιο. Αυτό πληγώνει ένα μέρος της ψυχής μου. Μεταφέρω στα πεδία των νέων μαχών την πίστη ότι με δίδαξες, το επαναστατικό πνεύμα του λαού μου, το αίσθημα της εκπλήρωσης ενός απ' τα πιο ιερά καθήκοντα: να πολεμάς όπου και να είσαι τον ιμπεριαλισμό. Αυτό είναι μια πηγή δύναμης και ακόμη, γιατρεύει τις βαθύτερες πληγές.

Δηλώνω για άλλη μια φορά ότι απαλλάσσω την Κούβα από κάθε ευθύνη, εκτός απ' αυτή που προέρχεται απ' το παράδειγμά της. Αν ο θάνατος με βρει κάτω από άλλους ουρανούς, η τελευταία μου σκέψη θα είναι γι αυτό το λαό και ειδικά για σένα.

Είμαι ευγνώμων για τη διδασκαλία και το παράδειγμά σου, στο οποίο θα προσπαθήσω να σταθώ πιστός μέχρι τις τελικές συνέπειες των πράξεών μου. Πάντα ταυτιζόμουν με την εξωτερική πολιτική της επανάστασής μας, όπως και συνεχίζω. Όπου κι αν βρίσκομαι, θα αισθάνομαι την ευθύνη του να είσαι Κουβανός επαναστάτης και σαν τέτοιος θα συμπεριφέρομαι. Δεν λυπάμαι που δεν άφησα τίποτα υλικό στη γυναίκα και τα παιδιά μου. Είμαι ευτυχισμένος που έγινε έτσι. Δε ζητώ τίποτα γι αυτούς γιατί το κράτος θα φροντίσει να έχουν αρκετά για να ζήσουν και να μορφωθούν. Θα είχα πολλά να πω σ' εσένα και το λαό μας, αλλά αισθάνομαι ότι είναι άχρηστα. Οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που θα ήθελα και δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύω σελίδες.

Πάντα μπροστά για τη νίκη!

Πατρίδα ή θάνατος!

Σε αγκαλιάζω με όλο τον επαναστατικό μου ζήλο.




Ο Ερνέστο Γκεβάρα δεν πέθανε για μιαν απλή ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των φτωχότερων λαών. Για μένα και πιστεύω για πολλούς, στην πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσωπα και κυρίως για τους νέους που θρήνησαν το τέλος του, πέθανε για ένα ιδανικό απείρως υψηλότερο, για το ιδανικό ενός Νέου Ανθρώπου.
Ερνέστο Σάμπατο



Hasta siempre Commandante!!!


9 σχόλια:

mareld είπε...

HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!!!!!

marianaonice είπε...

Υπέροχο αφιέρωμα σε ένα άνθρωπο που ξεπέρασε την ανθρώπινη φύση του!
Στο σύμβολο των επαναστατών και των αγωνιστών!
Και ναι η δικαιοσύνη από μόνη της, σαν έννοια σημαίνει επανάσταση και σύγκρουση με το φθονερό και διεφθαρμένο κατεστημένο!!
Δικαιοσύνη είναι η λύτρωση σε κάθε τραγωδία της ζωής μας!! Γι' αυτό οφείλει να είναι επαναστατική!!
Φιλιά πολλά @mareld μου!!!
Σ' ευχαριστούμεεε!!
Καλή σου μέραα!!
:)))))

Αστοριανή είπε...

Κάθε σου ανάρτηση, Μαρέλντ μου,
και μια οπτική-ψυχική ευφορία για μένα, καλή μου.
Σ' ευχαριστώ και
προσπαθώ να σου μοιάσω...
Δική σου
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

Μηθυμναίος είπε...

Τσε ο άνθρωπος που μπόρεσε κι έκανε την επανάσταση πράξη, δεν την άφησε να μείνει μια απλή ιδεολογία…

Ας τον θυμόμαστε πάντα με τον σωστό τρόπο και μακριά από όσα δημιουργούν είδωλα και εντυπώσεις!!!

ΙΠΠΟΛΥΤΗ είπε...

ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ...

ΣΥΜΒΟΛΟ...ΑΡΑ ΑΘΑΝΑΤΟΣ...

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ
ΕΙΣΑΙ ΦΟΒΕΡΗ ΜΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙΣ...

Άστρια είπε...

Ξεχωριστή μου mareld,

Όπως πάντα, μία πλήρης, τεκμηριωμένη ανάρτηση!!

Σε φιλώ, γλυκειά καληνύχτα:))))

mareld είπε...

Αγαπημένοι μου!

..κι όταν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλον
είμαστε κιόλας νεκροί.
Τ.Λειβαδίτης

Σας φιλώ!

mareld είπε...

Ο Ερνέστο Γκεβάρα πέθανε για ένα ιδανικό απείρως υψηλότερο, για το ιδανικό ενός Νέου Ανθρώπου.

Αυτό το ιδανικό προϋποθέτει προφανώς την πάλη ενάντια στην αθλιότητα των καταπιεζόμενων λαών. Αλλά προϋποθέτει επίσης -σε τελευταία και ίσως και σε πρώτη ανάλυση- και μια νέα μορφή συμβίωσης, μία κοινότητα στην οποία θα εξασφαλίζονται για όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις όχι μόνο τα υλικά αγαθά αλλά και μια αυθεντική επικοινωνία: μια κοινωνία, ένας βαθύτερος δεσμός ελεύθερων ανθρώπων, μια συνεργασία μεταξύ αυθεντικών προσώπων. Όχι ένα σύμφυρμα μηχανών και συναθροισμένων υπάρξεων. Όχι μια νέα κοινωνία η οποία, αφού θα έχει προηγηθεί μια αιματηρή επανάσταση, θα καταλήγει να μας προσφέρει ένα είδος Βόρειας Αμερικής από την ανάποδη, χωρίς την ηγεμονία των καπιταλιστικών τραστ αλλά κυριαρχούμενη από τα παντοδύναμα εργαλεία μιας εξίσου απάνθρωπης γραφειοκρατικής δικτατορίας.
Ερνέστο Σάμπατο

Unknown είπε...

Μάρελντ! Αχ βρε Μάρελντ!
Γνωρίζοντας σε 19 χρόνια και προσπαθώντας να σε μάθω περισσοτερο μεσ'απ΄τις αναρτήσεις σου ανακαλύπτω τώρα πόσο πολύ μοιάζεις του Τσέ!
Η στάση σου απέναντι στη ζωή, η ευαισθησία σου για κάθε είδους αδίκια ανα τον κόσμο, η αγάπη σου για τους ανθρώπους γι το καλό, για την χαρά, για την ζωή και η αδιάκοπη σου πάλη για το καλλίτερο τώρα! Για το καλλίτερο αύριο!
Όλη σου η ζωή είναι μια πορεία μαχητική επί της ουσίας!
Να είσαι καλά να αντέχεις για να μπορούμε και εμείς οι υπόλοιποι να κρατηθούμε!!

Φιλάκια πολλά !!!!
Σ΄αυτούς τούς απέραντους εξώστες της ανάμνησης
όπου ο φτωχός λαός
κρέμασε ως τρόπαιο
το φθαρμένο και παλιό
ένδυμα μιάς γιορτής
εκεί ο ποιητης γνωρίζει
την αιώνια διεργασία
αντικρύζοντας τις ολόχρυσες
μέλισσες των ονείρων
.......
¨οταν δεν ονειρεύεται η ψυχή
ο εχθρικός καθρέφτης
προβάλλει με γελοίαν 'οψη τη μορφή μας.
Νοιώθουμε να κυλά ένα κύμα
αίμα στο στήθος μας
... χαμογελάμε,
και ξαναπιάνουμε τη δουλειά.
Αντόνιο Ματσάδο